Home » Foto » Kända bilder under Vietnamkriget del 1

Kända bilder under Vietnamkriget del 1

Kriget i Vietnam var en långvarig konflikt som varade i nästan 20 år. Kriget började 1955 och varade till 1975. Bara året innan kriget bröt ut avslutades Indokinakriget, men det var Indokinakriget som ledde fram till Vietnamkriget.

Kända bilder under Vietnamkriget del 1

Indokinakriget ledde nämligen till att Vietnam delades i Nordvietnam och Sydvietnam. Det var tänkt att val skulle hållas för att återförena de båda länderna till ett enat Vietnam, men det blev tydligt att presidenten i Sydvietnam inte hade för avsikt att fullfölja valet. Detta berodde till stora delar på att han med största sannolikhet skulle förlora mot Nordvietnamns president Ho Chi Minh. Spänningarna eskalerade och konflikten trappades upp allt mer tills ett fullskaligt krig bröt ut. Under kriget hade Nordvietnam stöd från Sovjetunionen och Kina medan Sydvietnam stöddes utav USA. Vietnamkriget berörde hela världen, mycket tack vare de fotografier som togs under kriget vilket tillgängliggjorde den grymma sanningen för världens folk. Under Vietnamkriget togs ett par av världens allra mest kända bilder.

Napalm Girl

Den 8 juni 1972 tog Nick Ut, fotograf för Associated Press, en bild som skulle bli ikonisk och dessutom bli det foto som vann Pulitzerpriset. Bilden visar barn som flyr ifrån den plats där napalmbomber precis släppts. Napalm Girl syftar på den nioårige flickan utan kläder på bilden, Phan Thi Kim Phuc. Hennes by hölls av nordvietnamesiska styrkor. Piloten som släppte napalmbomberna gjorde ett stort misstag då han släppte dessa på sina egna trupper och befolkningen efter ett missförstånd. Han såg nämligen människor med vapen som sprang och tog detta som ett stundande hot mot sina trupper och dök för att attackera gruppen. Napalmbomberna slog ner i byn där Kim Phuc bodde med sin familj. Två av hennes bröder dödades direkt och likaså två av hennes kusiner. Hon började springa tillsammans med flera andra barn och medans hon sprang började hennes kläder att smälta och brännas och Kim Phuc slet av sig kläderna medans hon sprang. Nick Ut var en av fotograferna i byn och tog bilden på barnen när de i ren panik sprang bort från byn, bort från sina döda släktingar, bröder, systrar och föräldrar. Nick Ut tog bilden av ren instinkt innan han hjälpte de fyra barn som kom springandes mot honom. Kim Phuc skrek av smärta samtidigt som hon upprepade orden ”för varmt! För varmt!”. Med hjälp av soldater från Sydvietnam hällde han vatten på flickans kropp och bar henne till skåpbilen som tillhörde Associated Press och körde henne, och de andra barnen, till sjukhuset Cu Chi.

Efter attacken

Kim Phuc överfördes till en brännskadeklinik i Saigon där hon i månader svävade mellan liv och död. Kim Phuc genomgick 17 operationer vilket räddade hennes liv. Hennes hud var dock kraftigt brännskadad och hon åkte utomlands flera gånger för att genomgå plastikkirurgi för att så småningom kunna leva ett normalt liv igen. Kim Phuc började att studera medicin och fick tillåtelse av den stränga vietnamesiska regeringen att fortsätta sina studier på Kuba där hon träffade en annan nordvietnamesisk student. De två gifte sig och åkte på smekmånad till Ryssland. På flyget tillbaka mellanlandade planet i Newfoundland i Kanada där Kim Phuc smet av och sökte kanadensiskt medborgarskap. Sedan dess har Kim Phuc bott i Kanada.

Newfoundland

Comments are closed.