Home » Foto » William Eugene Smith

William Eugene Smith

Det är de bilder som berör våra känslor som sätter sig fast i våra minnen. William Eugene Smith står för några av de bilder som är svåra att radera från sitt minne, även fast man kanske skulle vilja i vissa fall. Fotografier kan vara chockerande då sanningen ibland är mer grym än vad vi skulle önska.

Biografi

William Eugene Smith föddes i december 1918 i Kansas i USA. Smith var intresserad av aeronautik och vid 14 års ålder började han att använda fotografi i sina studier inom aeronautik. Han märkte snabbt att fotografi vår något han tyckte om och inom ett år var han fotograf vid två lokala tidningar. Han lämnade college efter ett års studier för att flytta till New York. Vid 24 års ålder blev Smith krigskorrespondent för Life Magazine och kom i och med detta att dokumentera många av Stilla havets viktigaste strider under andra världskriget. Smith hade en annorlunda syn på sitt uppdrag som krigskorrespondent. Han tyckte hans viktigaste uppgift var att avslöja krigets tragedier genom fotografi. Detta för att förhindra att krig utbryter igen genom att avskräcka folket ifrån det. Vid invasionen av Okinawa blev Smith svårt skadad och under de två följande åren genomgick Smith 32 operationer. År 1946 tog han sitt första foto sedan han blev skadad. Fotot var av hans två barn som gick genom trädgården i hans hem i Tuckahoe i New York. Fotografiet blev oerhört populärt då det var med som ett av huvudobjekten i en fotografutställning vid namn The Family of Man. Då kriget nu var över så blev Smiths arbete mer inriktat på att genom en serie fotografier skildra livet på olika platser. Smiths fru, Aileen, var av japanskt ursprung och de bodde i Minamata i Japan mellan åren 1971 och 1973. Här påbörjade Smith en fotografiserie som handlade om Minamatasjukan, ett neurologiskt syndrom orsakat av akut kvicksilverförgiftning. Minamatasjukan orsakades av att fabriken Chisso dumpade tungmetaller i vattnet runt om staden Minamata. Smith flyttade tillbaka till USA år 1974 och bosatte sig i New York för att sedan flytta vidare till Tucson i Arizona. I slutet av år 1977 fick Smith en massiv stroke, men överlevde. Året efter fick dock Smith ännu en stroke vilket kom att bli hans död. William Eugene Smith blev 59 år gammal.

William Eugene Smiths fotografiska verk

Efter att Smith hade återhämtat sig efter de många operationer efter hans skada i Okinawa började han återigen att fotografera och göra så kallade fotografiska uppsatser. Han är mest känd för dessa fotografiska uppsatser som kom att bli The Spanish Village, Country Doctor och Nurse Midwife. The Spanish Village handlar om det dagliga livet på landsbygden i Spanien under tiden då diktatorn Francisco styrde landet. Country Doctor blev till då Smith spenderade 23 dagar i Kremmling i Colorado och fotograferade de dagliga utmaningar som den outtröttliga allmänläkaren Ernest Ceriani mötte. Nurse Midwife är ett antal bildserier som med över 20 fotografier dokumenterar en sjuksköterska i South Carolina vid namn Maude Callen. Det visar på arbetet i landsbygden på 1950-talet där Callen fungerade som läkare, dietist, psykolog och vän till de tusentals fattiga patienter hon fick ta emot. Dessa tre fotografiska uppsatser blev alla publicerade i Life Magazine och en ny värld öppnade upp sig för tidningens läsare. Det är detta som gjorde William Eugene Smith känd, han visade nämligen en helt annan värld i USA som många inte trodde existerade.

William Eugene Smiths fotografiska verk

Comments are closed.