Home » Foto » Yousuf Karsh

Yousuf Karsh

Yousuf Karsh var en kanadensisk fotograf med armeniskt ursprung som föddes år 1908 i det dåvarande Osmanska riket. Han är känd för sina porträtt av flera framstående individer, däribland Winston Churchill, och det var fotot på just Churchill som skulle komma att göra Karsh till en känd fotograf. Under hans karriär har över 20 foton av Karsh hamnat på omslaget av Life Magazine. Karsh gick i pension år 1992, vid en ålder av 84 år. Han avled tio år senare, 2002.

Winston Churchill

Karsh bakgrund

Karsh föräldrar var Amsih Karsh, en handelsman och Bahai Nakash. Under hans uppväxt skedde det armeniska folkmordet och en del av hans familj mördades. Karsh och hans familj flydde till ett flyktingläger i Aleppo, Syrien år 1922. Två år senare var Karsh 16 år och hans far skickade honom till Kanada där hans farbror jobbade som fotograf i Quebec. Karsh arbetade för sin farbror och lärde sig mycket om fotografi. Från 1928 till 1931 lärde Karsh sig fotografi i Boston i USA av John H. Garo vilket då var den mest framstående armeniska fotografen i Amerika på grund av hans porträtt över Bostons kändisar. Det var hos Garo som Karsh lärde sig om belysningsteknik som skulle komma att ligga till grund för Karshs användning av dramatisk belysning i sina porträtt. När Karsh återvände till Kanada år 1931 startade han en studio med medel han fick från sin farbror i Quebec. I Ottawa blev han medlem i ett teatersällskap där han även fotograferade aktörerna. Det var även här han kom att träffa sin fru, Solange Gauthier, som han gifte sig med år 1939. Karshs porträtt blev publicerade i mindre kanadensiska tidskrifter och han fick ett lyft i sin karriär när han fotograferade mötet mellan USA:s president Franklin D. Roosevelt och Kanadas premiärminister Mackenzie King. Hans stora genombrott skulle dock komma år 1941.

Karriär

År 1941 var den brittiske premiärministern Winston Churchill på besök i Ottawa där han gav ett tal i det kanadensiska parlamentet om andra världskriget som var i full gång. Efter talet skulle Churchill fotograferas och då Karsh tidigare hade fotograferat många kända politiker fick Karsh uppdraget. Porträttet som Karsh fotade på Churchill skedde den 30 december år 1941 och blev Karsh stora genombrott. Porträttet blev en succé och uppskattades då det var i perfekt balans mellan Churchills hållning och den dramatiska belysningen som Karsh använt sig av. Detta foto sägs vara det mest reproducerade porträttet i fotograferingens historia. Under resten av andra världskriget fotograferade Karsh politiska och militära ledare. Ett annat av han välkända foton togs år 1957 och var på Ernest Hemingway. Förutom porträtt fotograferade Karsh landskap och annat på uppdrag av företag. Det har släppts böcker med hans fotografer, den första kom år 1946 och heter ”Faces of Destiny”. Sedan kom “Portraits of Greatness” år 1959, “In Sök of Greatness” år 1962, “Faces of Our Time” år 1971, “Karsh Canadians” år 1978 och “Karsh: A Sixty-Year Retrospective” år 1996. År 1992 stängde Karsh ner sin studio och flyttade till Boston I USA där han levde fram till år 2002.

Churchill på en sedel

Comments are closed.