Home » Foto » Ansel Adams del 1

Ansel Adams del 1

Ansel Adams fotografin

Ansel Adams är ett av de mest välkända namnen inom fotografins värld. Hand landskapsbilder beskrivs som fantastiska och att han uppnått en oöverträffad nivå av kontrast med hjälp av kreativt mörkrumsarbete. Adams svartvita fotografier på nationalparker är de fotografier som uppskattas mest av folket och som återgivits i allra störst utsträckning på kalendrar, affischer i böcker och på internet. Han har även skrivit ett par böcker om fotografi och uppfann det så kallade zonsystemet. Det är ett system för kontroll av exponering vid fotografering. Detta system passar främst till fotografering med film och vid arbete med större filmformat i svartvitt. Ansel Adams levde mellan åren 1902 och 1984.

Ansel Adams tidiga år

Adams föddes i San Fransisco, Kalifornien i USA år 1902. Han var ett mycket hyperaktivt barn som led av hypokondri. Han hade väldigt ont om vänner men omgivningen där han bodde bjöd på många aktiviteter för barn. Spel och sport var inte hans grej utan han tyckte mer om naturen och samlade på insekter. Hans far köpte ett teleskop till Adams och då även Adams far var intresserad av astronomi spenderade de ofta tid tillsammans framför detta teleskop. När Adams var 6 år dog hans farfar och företaget hans far drev tillsammans med Adams farfar led stora ekonomiska förluster. Paniken 1907 gjorde det hela inte bättre. Paniken 1907 var en ekonomisk kris när New York-börsens aktier föll nära 50 procent från föregående år. Panik blev ett faktum på grund av rådande lågkonjunktur och folk tog ut sina pengar från bankerna. Ett flertal av USA:s banker och företag gick i konkurs i samband med paniken 1907. Detta bidrog till att familjen Adams fick det allt sämre ställt ekonomiskt och år 1912 hade deras levnadsstandard sjunkit kraftigt, men det var inte så att det gick någon nöd på dem. Samtidigt hade Adams det problematiskt i skolan och fick lämna flera privata skolor till följd av hans rastlöshet och hans oförmåga att koncentrera sig på lektionerna. Detta blev till slut ett så pass stort problem att hans far såg ingen annan lösning än att ta Adams bort ifrån skolans värld och bli hemundervisad av hans far och hans faster Mary.

Ungdomsåren

Efter något år började Adams i skolan igen och tog sin examen från åttonde klass i juni 1917, 16 år gammal. Som 12-åring blev Adams mycket intresserad av piano och detta intresse följde honom i cirka 10 år. Han var väldigt duktig och det var tänkt att pianist skulle bli hans professionella titel. Adams var dock som sagt mycket intresserad av naturen och år 1916 besökte han, tillsammans med sin familj, Yosemite nationalpark. Detta besök har Adams beskrivit med egna ord var början på en ny era i hans liv. Han fick sin första kamera av sin far under detta besök och året efter återvände han till Yosemite med en bättre kamera för att kunna fotografera den fina naturen. Samma vinter jobbade han deltid hos en fotograf i San Fransisco och här lärde han sig grunderna inom mörkrumsteknik. Detta kom att bli början på Adams karriär som fotograf.

Ungdomsåren

Comments are closed.