Home » Foto » Kända bilder under Vietnamkriget del 2

Kända bilder under Vietnamkriget del 2

Då Vietnamkriget utspelade sig under nästan 20 år (19 år och 180 dagar för att vara exakt) så hanns det ta många fotografier av väldigt många fotografer. De bilder som de tog visade förhållandena under kriget vilket i USA ledde till att allt fler höjde sina röster för att USA skulle lämna Vietnam. Två fotografier som grep tag i människors känslor var Saigon Execution av Eddie Adams och fotografiet som kallas för ”det bästa fotografiet från Vietnamkriget”.

Saigon Execution

Detta fotografi togs av Eddie Adams som befann sig på gatan i Saigon. Det var den första februari 1968 och styrkorna från People’s Army of Vietnam och Viet Cong startade Tet-offensiven med att strömma in i dussintals Sydvietnamesiska städer. Adams dokumenterade händelserna med hjälp av sin kamera när han fick syn på General Nguyen Ngoc Loan som var chef över den nationella polisen. Till honom fördes en man fram av soldater. Mannen var Nguyen Van Lem, ledaren för en terroristorganisation som nyligen låg bakom mordet på en hel familj. Familjen tillhörde en av General Nguyens vänners. Adams trodde att han skulle bevittna förhöret av en bakbunden fånge när Van Lem släpades fram och ställdes framför General Nguyen. Men så var inte fallet. General Nguyen tog istället fram sin pistol och sköt Van Lem i huvudet. Det fanns ingen tvekan i General Nguyens handlande och efter att han hade skjutit Van Lem sa han: ”Om du tvekar, om du inte gör din plikt, kommer männen inte att följa dig”. Bilden blev snabbt den bild som inifrån kriget visade den råa sanningen. Det fanns ingen tvekan bakom General Nguyens agerande. Detta var inte något som hände då och då. Detta var vardagen i Vietnam under kriget.

Saigon Execution

”Det bästa fotografiet från Vietnamkriget”

Detta fotografi togs av Art Greenspon när han, likt soldaterna han fotograferade, var i tjugoårsåldern och befann sig i Vietnam för att dokumentera kriget. Efter att han befunnit sig där i fem månader följde han med de amerikanska soldaterna in i A Shau Valley, precis innanför Laos gräns. Patrullen skulle vara där i två dagar. Patrullen råkade dock ut för ett bakhåll mitt i djungeln och blev beskjutna från alla möjliga håll under lång tid. Efter den intensiva striden tog Greenspon den bild som skulle få så mycket uppmärksamhet. På bilden ses soldaten Dallas Brown ligga på marken och grimasera, andra soldater hjälper de skadade med att gå genom att hålla de under armarna och en annan soldat står med sträckta händer rakt upp i luften vilket gör att det ser ut som om han söker gudomlig hjälp. Den riktiga historien är dock att han försöker göra allt för att synas för den helikopter som är på väg för att hjälpa patrullen. Fotografiet kallades av David Duncan, en mycket känd krigsfotograf, ”den bästa bilden än så länge av Vietnamkriget”. När kriget tog slut så är det många som är överens om att denna bild aldrig toppades av ett annan bättre fotografi och det är därför den kallas för ”Det bästa fotografiet från Vietnamkriget”. En vecka efter att Greenspon tog denna bild blev han skadad av en granat vilket gjorde att han återvände till USA. Där jobbade han en tid som fotograf för The New York Times innan han gjorde en helomvändning och fick en framgångsrik karriär inom finansbranschen.

Comments are closed.