Home » Foto » Fototävlingar

Fototävlingar

Alla har vi olika hobbys som vi ägnar vår fritid till, det kan vara allt från olika sporter, läsa böcker, plantera och greja i trädgården och så finns det dem som tycker om at fotografera, detta ska vi kolla närmare på nu.

Fototävlingar

Att fota inför tävlingar

När man ska delta i en fototävling är det bra att hitta en tävling anpassad just för dina bilder. Vissa tävlingar delas in i olika kategorier, det kan vara exempelvis djur och natur, människor, byggnader, fordon, sporter, folk i rörelser och mycket mer. När man börjar sin hobby med att fotografera så början man kanske oftast med en vanlig mobilkamera och sedan växer sig intresset fram och man blir allt mer och mer duktigare, ju mer du tycker om det du gör desto lättare är det att jobba sig framåt och till slut bli en skicklig fotograf. Man kanske börjar annonsera ut att man kan fotografera familjefoton, djur foton eller liknande och på så sätt nå ut till omvärlden och visa att här finns jag.

Att fota inför tävlingar

Vid en tävling så är det bra om man själv letar upp de befintliga tävlingarna som arrangeras och sedan anmäler sig om intresset finns.  Att vara med i en tävling kan vara bra för att kunna utveckla sig då det är många som kommer som kommer kolla på dina bilder och kanske ge en kommentar eller två. Nu får man börja med att fotografera och sedan kanske välja ut sina finaste alster inför tävlingen, man kanske kan ta hjälp av nära och kära inför valet.  Vill man ha en chans att vinna så ska man satsa på de lite mindre tävlingar än de större, och faktiskt hålla lite koll på vad det är för priser man kan vinna. Är priserna väldigt bra och kanske exklusiva så är det oftast många som ställer upp i tävlingen och då kan det bli svårt att vinna, nu ska man ju inte delta enbart för att vinna utan man ska ha kul också. Att delta i en tävling ökar sin prestationsförmåga och man kan bli lite extra motiverad att fortsätta. Vinner man inte tävlingen så kan man alltid söka sig till nya tävlingar och kanske hoppas på bättre lycka då.  En systemkamera med ett bra objektiv är bra att ha om man vill ta fina bilder, ett objektiv som är lite länge innebär oftast att det tillkommer en zoomfunktion i objektivet. En systemkamera har oftast inställningar i själva kameran också som gör att du kan riktigt bra bilder.  Du behöver inte ha en jätte dyr kamera utan du kanske bara kan justera inställningarna, och kan du inte det själv så kan du alltid be en återförsäljare om hjälp med det.  Vill man och har möjlighet så kan man justera bilderna i efterhand i exempelvis redigeringsprogram på datorn, man kan ta bort röda ögon, göra bilder mörkare eller ljusare. Tips på bra redigeringsprogram är Xnview, denna sida har stöd för över 400 olika bildformat och du kan lägga till en massa olika effekter på dina bilder.  Adobe Lightroom är också ett redigeringsprogram som är ett populärt proffsprogram. Detta program innehåller mer avancerade funktioner.

Comments are closed.