Home » Foto » Mer om kameralinsen

Mer om kameralinsen

Det finns mycket att berätta om den fantastiska kameralinsen som finns på kameran för att ta fantastiska bilder men för att kunna beskriva linsen är det såklart först och främst bra att ha lite koll på kameran och hur den fungerar. För att enkelt beskriva en kamera så kan man dela upp kameran i tre delar vilket är objektiv, kamerahus och minne. Inne i kamerahuset finns det en film och objektets uppgift blir då att projicera objektet som befinner sig framför kameran på filmen i kamerahuset. Om man använder en kamera som är digital så kommer bilden sedan att lagras i kamerans minne. För att verkligen förstå sig på kameran och förstå hur den fungerar bör man såklart inte bara ha koll på kamerans tre delar utan det finns också några begrepp som man bör ha koll på så som.

Mer om kameralinsen

Brännvidd: avgörande för hur mycket av omgivningen som kommer med på bilden som man tar. Bländare: har i uppgift att reglera ljuset och avgör hur mycket ljus som varje gång kommer in i slutaren varje gång den öppnas samt stängs. Fokus: det är i fokuspunkten som ljuset samlas efter att ha passerat objektivet. Slutare: har i uppgift att öppnas och stängas. Slutaren jobbar också tillsammans med bländaren och avgör hur mycket ljus som ska träffa filmen.

Kort sagt så är alla delar viktiga för att man ska kunna lyckas ta bra bilder och det är också bra att känna till andra begrepp eftersom det är svårt att verkligen lära känna kameran annars. Det finns alltså en hel del att lära sig innan man kan ta riktigt bra bilder vilket såklart är anledningen till att det finns både kurser och utbildningar för de som drömmer om att en dag kunna arbeta som fotograf, det är nämligen inte ett så enkelt yrke som man många gånger kan tro att det ska vara. En viktig del av kameran som man bör lära sig extra mycket om är förstås objektivet, vilket är kamerans optiska lins.

En optisk lins

Objektivet som kan beskrivas som kamerans lins är en optisk lins eller snarare en sammansättning av flera linser som finns i kameran och används för att kunna skapa en bild av ett objekt. Det finns optiska linser som sitter fast i kameran och som man därför inte kan ta bort men också sådana som går att byta ut, det beror på vilken kamera man har. Det man oftast pratar om när man pratar om den optiska linsen är ljus, hur mycket ljus den släpper in. På de flesta optiska linserna finns en fokuspunkt och en mekanism för att välja bländarvärde vilket avgör hur pass mycket ljus som får släppas in.

En optisk lins

De vanligaste typerna av kameralinser är bland annat. Vidvinkellins: en lins med korta brännvidder vilket innebär stor bildvinkel. Används vanligen för att lyckas ta snygga landskapsbilder. Zoomobjektiv: har i uppgift att förändra brännvidden. Det finns även en enklare variant av zoomobjektivet vilket är Varifokal där den stora skillnaden är att skärpe- och zoominställningarna inte är synkroniserade.

Comments are closed.