Home » Foto » Den första kameran

Den första kameran

Kameran är en av de viktigaste uppfinningarna. Den har en stor betydelse för vår historia kunnighet och kan ge oss en tydlig inblick i hur det kan ha varit att leva under andra tider. Ordet kamera kommer från latinets camera obscura och betyder mörkt rum. Detta kommer från ett fenomen där om man befinner sig i ett mörkt rum med ett hål i så kommer bilden utanför rummet att projekteras upp och ner. Detta lade grunden till kamerorna som vi känner igen dem idag. Abu Ali Hasan Ibn al-Haitham anses grundaren för liknande optik på grund av detta fenomen.

Den första kameran

Den första kameran

Den första kameran gjordes av fransmannen Joseph Niépc år 1826. Det tog då åtta timmar att exponera bilden. Bilden man fick ut var oskarp. Den finns utställd på ett museum i Hong Kong. Innan dess fanns det en snabbare version som kunde få ut bilden på mindre än en halvtimme men metoden som utvecklades av Louis-Jacques-Mande Daguerre använde sig av kvicksilver och var väldigt hälsofarlig. Joseph Niépc använde sig av camera obscura för att utveckla sin camera. Metoden var inte känd vid den tiden men flera individer använde sig av den. Bland andra använde Leonardo Da Vinci camera abscura för att spåra skisser. Fotografierna som man fick fram var inte heller hållbara utan bleknar med tiden. Niépc och Daguerre samarbetande under tidig 1800-tal för att utveckla kameran.

Utvecklingen

Under år 1839 köpte den franska regeringen Daguerreotypen, en metod att ta och framkalla bilder, från innovatören och förklarade den för fri användning. Efter detta togs den första bilden på en människa. Han var tvungen att stå still i sju minuter. Första selfien togs samma år av Robert Cornelius. Gelatin processen som utvecklades under 1880-talet innebar att man kunde lagras tills exponering, och sedan framkalla bilderna vid en senare tidpunkt. George Eastman, en av de främsta kamerauppfinnarna, skapar Kodak kameran som var mer tillgänglig för massorna och den första bärbara kameran. Sedan dess så har utvecklingen gått väldigt snabbt. Kamerorna förbättrades, skarpheten ökade, tiden det tog att framkalla ett foto blev allt mindre och kamerorna i sig blev allt mer mobila. Under 1925 började den första kameran med ljus att produceras. Detta utgjorde stunden då vanliga människor kunde ta bilder var som helst, utan att först behöva göra något iordning. Under 1948 utgavs den första polaroidkameran av Edwin Land. Polaroid Model 95 blev känd för att kunna framkalla färdiga bilder på mindre än en minut. 17 år senare kommer även en billigare version av Polaroid Model 95 ut, Polaroid Model 20. Efter det så började de första digitala kamerorna att komma ut och sedan den första systemkameran. År 2000 kom den första mobiltelefonen med en inbyggd kamera. Kameran har varit en av de viktigaste uppfinningarna vi har. De kan visa hur situationen var vid en viss tidpunkt eller hur dem är nu på andra sidan världen. Idag bär vi alla på en kamera med skarpa bilder och hög upplösning i våra fickor. Det har aldrig varit lika tillgängligt för massorna som det är idag.

Polaroid Model 95

Comments are closed.