Home » Foto » Krigsfotografi

Krigsfotografi

Varför väljer egentligen en fotograf att åka till krig och dessutom ta bild på denna verklighet som utspelar sig? Det handlar om att visa omvärlden vad som faktiskt händer, att man inte kan fortsätta och blunda för den brutala sanning som utspelar sig på en annan ort.Att ta kort på utmärglade barn och skadade människor är inte något som gör en fotograf glad eller uppspelt. Det handlar om betydligt djupare anledningar än så. Runt om i världen dör barn dagligen till följd av svält och krig. Alla kan inte rädda världen men alla kan göra något.

Krigsfotografi

En fotograf som tar kort på den brutala sanningen sprider bilder och kan förmedla på samma sätt som en journalist som skriver om sanningen.Genom att med bilder visa på hur stort behovet av rent vatten och mat är så får man också andra människor att vakna upp och hjälpa till. Alla kan inte åka ner och hjälpa på plats utan många väljer istället att skänka pengar eller saker som efterfrågas. Många människor har ett inre driv och uttrycker sig på olika sätt, och för en fotograf är det genom bilder. Innan man som fotograf ger sig ut i krigsdrabbade eller problematiska områden kan det vara bra att läsa på lite först. Man vet aldrig vilken situation som man kommer att kunna hamna i då det kommer till både hot och våld. Genom att vara beredd på det värsta redan innan det händer kommer man kunna att hantera situationen på ett helt annat sätt.En fotograf bör inte heller ge sig ut ensam utan försöka ha ett team med sig. Det kan handla om att som fotograf ha någon form av lokal livvakt med sig som kan den lokala kulturen och kan hjälpa till som tolk vid behov. Ta aldrig kort på personer utan att ha fått deras godkännande då det trots allt är människor. Berätta om syftet med dessa bilder och på vilket sätt som de kan komma att användas.

Krig i modern tid

Idag finns det flera områden att hålla ett extra öga på då det gäller oroligheter och krig. I Jemen pågår en konflikt sedan mer än fyra år tillbaka. Det har inte gått lika stor spridning som andra oroligheter men man bedömer att över 20 miljoner människor är i akut behov av hjälp i landet. Afghanistan är ett land där kriget bara fortsätter. Det är krig mot talibaner där exempelvis USA är involverat. Man bedömer att nästan sju miljoner människor har flytt från sitt eget land för att överleva och drygt lika många är på flykt inom landet.Kriget i Syrien har pågått i mer än åtta år nu och blir allt mer intensivt. Där har mer än fem miljoner flytt från landet och lika många är på flykt i landet. Det är svårt att få tag på mat och dagligen dör människor till följd av bomber och annat våld. Ett land som många håller ögonen på är Nordkorea som sitter på stora kärnvapen som skulle kunna starta ett nytt världskrig om de släpps lös.

Krig i modern tid

Comments are closed.