Home » Foto » Robert Capa

Robert Capa

Robert Capa föddes år 1913 i Budapest i Ungern och var en legendarisk krigsfotograf. Medans andra krigsfotografer befann sig på säkert avstånd var Capa sida vid sida med soldaterna när han tog sina bilder. Han fotograferade fem krig, det spanska inbördeskriget, andra kinesisk-japanska kriget, andra världskriget, 1948 års arabisk-israeliska krig och Indokinakriget. Capa var den enda fotograf med i den första anfallsvågen på D-dagen när de allierade trupperna landsteg i Normandie. De fotografier Capa tog den dagen är bland de mest kända från andra världskriget.

Bakgrund

Capa bodde sina första 18 år i Ungern men tvingades fly till Berlin när han anklagades för att ha kommunistiska sympatier. I Berlin började han på universitetet och arbetade även deltid som mörkrumsassistent. Efter universitetet blev han fotograf för den tyska fotografbyrån Dephot. Strax därefter kom nazistpartiet till makten och då Capa var jude bestämde han sig för att fly Berlin och hamnade i Paris. Här fortsatte han sitt fotograferande och hade samarbete med andra fotografer. Han fann det dock svårt att hitta jobb, något som troligen berodde på hans namn. Han föddes nämligen som Endre Friedmann och för att undvika religiös diskriminering bytte han namn till det mer amerikanska namnet Robert Capa. Efter det hittade han ströjobb mycket lättare och fick sitt första publicerade fotografi år 1932. Det var ett porträtt av Leon Trotsky som talade i Köpenhamn om betydelsen av den ryska revolutionen.

Krigsfotgrafen Robert Capa

I tre år, mellan 1936 och 1939, arbetade Capa i Spanien med att fotografera det spanska inbördeskriget. Under det spanska inbördeskriget tog Capa fotografiet ”The Falling Soldier” som publicerades i Frankrike och sedan i Life Magazine. Vissa kallade den då 25-årige Capa för ”den bästa krigsfotografen i världen”. Han hann även med att år 1938 åka till den kinesiska staden Hankou för att dokumentera motståndet mot den japanska invasionen av Kina. Dessa bilder skickade han till Life Magazine som valde att publicera några av bilderna. När det andra världskriget bröt ut bodde Capa i New York och jobbade för olika tidningar som fotograf. Han blev skickad till olika delar av Europa för att dokumentera kriget och på D-Dagen tog han den bild han antagligen är mest känd för, ”The Magnificent Eleven”. Han var sida vid sida med de soldater som stormade Omaha Beach och under konstant eld tog han 106 bilder. Alla utom elva av dessa förstördes tyvärr i en olycka i ett fotolabb i London. 1948 års arabisk-israeliska krig startade med ett samlat arabiskt anfall mot Israel dagen efter den israeliska självständighetsförklaringen i maj år 1948. Capa åkte runt i Israel under denna tid och tog många fotografier som kom att hamna i Irwin Shawns bok ”Report on Israel”. Året innan hade Capa varit medgrundare till Magnum Photos och denna agentur kom att bli den plats där Capa jobbade mest nu. Inga mer krig sa han. Så blev det dock inte. Life Magazine frågade Capa om han kunde tänka sig att dokumentera Indokinakriget och Capa accepterade och följde med ett franskt regemente. När de passerade ett farligt område i djup skog bestämde sig Capa för att lämna den Jeep de färdades i för att söka sig till en högre plats för att få bättre bilder. Capa trampade i och med detta på en landmina som exploderade och Capa avled omedelbart. Capa blev 40 år gammal.

Krigsfotgrafen Robert Capa

Comments are closed.