Home » Foto » Joe Rosenthal

Joe Rosenthal

I många fall med fotografer och fotografier så är det så att man känner igen fotografiet väldigt väl men har ingen aning om vem som tagit bilden. Det finns gott om sådana exempel och egentligen är det väl inget konstigt. En bild sprids fort om den har en historia att berätta och vem som ligger bakom bilden anses inte vara viktigt. Detta stämmer väl in på Joe Rosenthal, ett namn som inte är känt för många. Men en av hans bilder känns igen runt om i hela världen, nämligen bilden där amerikanska soldater höjer den amerikanska flaggan i Iwo Jima under andra världskriget. Bilden heter officiellt ”Raising the Flag on Iwo Jima”.

Raising the Flag on Iwo Jima

Joe Rosenthal och hans liv innan bilden

Rosenthal föddes i oktober 1911 i Washington D.C i USA till ryska judiska invandrare. Under sina ungdomsår blev dock Rosenthal intresserad av katolicismen och blev katolik. Rosenthals intresse för fotografi kom under den stora depressionen och började som en enkel hobby. Rosenthal tog examen från McKinley High School bara några månader innan den stora Wall Street-kraschen i oktober 1929 som ledde till den stora depressionen. Rosenthal lyckades dock att få ett jobb som kontorspojke men det var fotograf han ville bli. För Rosenthal så var jobbet som kontorspojke ett jobb för att hålla honom flytande tills han hittade ett jobb där han fick jobba med det han så gärna ville, fotografi. År 1932 blev han till slut erbjuden ett jobb på San Francisco News som reporterfotograf. Rosenthal tackade ja till detta erbjudande och flyttade till San Francisco. När andra världskriget startade kände Rosenthal att ett sug efter att få dokumentera kriget genom fotografi och sökte till den amerikanska armen som fotograf men blev avvisad på grund av hans syn. År 1941 anlitades han av Associated Press (AP) och två år senare var han fotograf inom den amerikanska marinen där hans uppdrag var att dokumentera livet ombord på fartygen på de brittiska öarna och i Nordafrika. År 1944, blev han krigskorrespondent för AP och följde med USA:s arme i Hollandia, New Guinea, Guam, Peleliu, Angaur och Iwo Jima.

Raising the Flag on Iwo Jima

Det var en fredag morgon, den 23 februari 1945, och Rosenthal gjorde sitt dagliga besök på den japanska ön Iwo Jima. Det hade gått fyra dagar sen den amerikanska armen nått ön och gått i land. Rosenthal fick höra att en amerikansk flagg var på väg att föras upp på Mount Suribachi vid södra spetsen av ön. Rosenthal skyndade sig mot platsen och började klättra upp längs Mount Suribachi. Halvvägs upp mötte Rosenthal en annan fotograf som förklarade att flaggan redan hade uppförts. Rosenthal fortsatte dock upp på berget och när han kommit upp så höll marinsoldater på att montera ner flaggan för att  ersätta den med en annan, större flagga. Rosenthal fotograferade när soldaterna reste den större amerikanska flaggan. AP överförde bilden 17 timmar senare till medlemstidningar och Rosenthals bild prydde många förstasidor dagen efter. Samma år, 1945, fick Rosenthal Pulitzerpriset för det ikoniska fotografiet. Rosenthal fortsatte att arbeta som fotograf fram tills hans pension år 1981. Rosenthal avled av naturliga orsaker den 20 augusti 2006. Joe Rosenthal blev 94 år gammal.

Comments are closed.