Home » Foto » Dorothea Lange

Dorothea Lange

Det är ofta de bilder på gripande ögonblick som berör oss allra mest och har störst chans att bli spridda i stor skala. Dessa bilder blir snabbt uppmärksammade och publicerade, speciellt om de rör aktuella händelser som vi inte direkt vet mycket om på djupet. Dorothea Lange var en fotograf som tog sådana bilder. Hon tog fotografier under den stora depressionen och inifrån de japanska interneringslägren på 1940-talet. Lange tog det kända fotot på en migrerande mamma som är ett utav de mest kända fotografierna i historien.

Bakgrund

Dorothea Margaretta Nutzhorn föddes i maj 1895 i Hoboken, New Jersey i USA. Hennes föräldrar var andra generationens invandrare från Tyskland och hette Heinrich Nutzhorn och Johanna Lange. Vid sju år ålder fick Lange polio vilket lämnade henne med ett svagt högerben och ett permanent haltande. Vid 12 års ålder övergav hennes far familjen vilket såklart påverkade familjen drastiskt. Dorothea tog sin mammas efternamn efter detta. Lange gick i en skola för bara flickor och var bestämd i att hon skulle bli fotograf. Detta trots att hon aldrig ens hade hållit i en kamera. Lange påbörjade fotografistudier vid Columbia University i New York innan hon år 1918, vid 23 års ålder, bestämde sig att resa runt i världen med en av hennes kvinnliga vänner. Hon fotograferade och sålde sina bilder för att få pengar under resan. Hennes resa slutade i San Fransisco när pengarna tog slut och hon bosatte sig där och började arbeta som fotograf i en butik. Lange fick snart en egen porträttstudio tack vare investerare och hade nu sin egen fotografiska verksamhet. Hon träffade sin man, målaren Maynard Dixon, som hon fick två söner med. Daniel föddes år 1925 och John föddes år 1930. Lange arbetade mycket med porträtt men när den stora depressionen kom vände hon kameran mot gatan och de arbetslösa och hemlösa. Bilderna fick uppmärksamhet och hon fick en anställning hos Farm Security Administration (FSA) som skapades år 1937 för att bekämpa landsbygdens fattigdom.

Fotografisk karriär

FSA hoppades att Langes kraftfulla bilder skulle lyfta landsbygdens fattiga till allmänhetens kännedom. Lange tog många fotografier av migrerande arbetare och hennes mest kända bild kom att bli ”Migrant Mother, Nipomo, Kalifornien” som porträtterar en fattig mamma med en närmast uppgiven blick där hon sitter med sina barn. När Lange återvände hem berättade hon för en redaktör vid en tidning i San Fransisco om de förhållandena hon sett där hon tog bilden på den migrerande mamman. Redaktören publicerade en artikel som inkluderade bilderna från platsen och som ett resultat skickade regeringen hjälp till området för att förhindra svält. År 1941 fick Lange ett Guggenheim-stipendium för sin prestation i fotografi. Efter attacken på Pearl Harbor dokumenterade Lange den framtvingande evakueringen av japaner i Amerika. Hon dokumenterade den omfattande interneringen av de japanska amerikanerna och deras inlåsning. Lange fotograferade under denna tid många gripande bilder. År 1952 var hon en av medgrundarna av den fotografiska tidningen Aperture. Hennes hälsa började dock bli sämre och hon drabbades av gastriska problem samt post-poliosyndrom. Hon avled i oktober 1965 till följd av cancer i matstrupen. Dorothea Lange blev 70 år gammal.

Fotografisk karriär

Comments are closed.