Genom historien har bilder använts för att berätta en historia. Detta är lika sant för modern reklam som för medeltida kyrkomålningar. Ibland kan komplexa idéer eller situationer bäst förmedlas med en enda stillbild. På grund av detta minns många viktiga historiska händelser av några få ikoniska bilder. Dr Martin Luther King framhäver 1960-talet även för många icke-amerikaner. Neil Armstrongs första gången på månen sammanfattar rymd loppet för många även om det fanns också sovjetiska astronauter som gick ut i rymden. Ja, en bild verkligen är värt tusen ord.

Några klassiska exempel

The Burning Monk av Malcolm Browne, 1963 är en svartvit bild men nu finns det många färgade varianter. Fotografiet dokumenterar den själv fördrivna dödsfallet av den vietnamesiske Mahayana buddhist monk Thich Quang Duc. Denna incident var resultatet av att buddhister i Saigon protestera mot diskriminering av buddhistier. Händelsen täcktes av Malcolm Browne från Associated Press och David Halberstam från The New York Times. Malcolm Browne vann Pulitzerpriset för fotografering för The Burning Monk.

Några klassiska exempel
Några klassiska exempel

Lunch Atop a Skyscraper publicerades först i New York Herald Tribune 1932 och är ett ikoniskt amerikanskt fotografi från mitten av 1900-talet. Det har refererats, hyllats och till och med parodieras i årtionden. Konstigt nog, trots detta, var fotografen som tog detta berömda fotografi under många år okänd. År 2003 krediteras det äntligen Charles C. Ebbets. Fotografiet var en av en serie som togs för publicitet. På det här fotografiet åt alla 11 arbetare lunch medan de satt på en stålbalk, med fötterna hängande långt över stadens gator. Det fanns andra fotografier i serien där arbetarna låtsas att de sover eller kastar en fotboll. Men det var lunch bilden som fångar människors uppmärksamhet.

För en hel generation är Tank Man, av Jeff Widener 1989, den ultimata bilden av Himmelska Fridens torgs protester 1989. En ensam man blockerar vägen till en stridsvagn när de rullar in på Himmelska fridens torg. I många människors ögon sammanfattade detta fotografi hela individens kamp mot staten. Mannen själv har aldrig identifierats, även om det finns olika teorier om hans identitet och om han avrättades av den kinesiska regeringen. Enligt andra observatörer var det många demonstranter som tillfälligt blockerade tankarna. Detta var dock den enda incidenten som dokumenterades på film. Fotografiet, även om det är världsberömt, har genomgående censurerats i Kina. Microsofts Bing-sökmotor censurerade också bilden över hela världen i juni 2021 under 32-årsdagen av protesterna. Företaget hävdade senare att detta berodde på ett misstag och inte var avsiktligt.

VJ Day (Segern över Japans dag) In Times Square av Alfred Eisenstaedt 1945 har länge ansetts vara ett ikoniskt fotografi av människor som firar slutet av andra världskriget. Sjömannen på bilden verkar dela en romantisk kyss med sin fru eller flickvän i deras glädje över återförenas. Den här bilden delades inte bara vid den tiden utan har reproducerats i historieböcker många gånger. Men sanningen är mer komplicerad. De två personerna på fotografiet, George Mendonsa och Greta Zimmer, kände inte varandra. Och, ännu viktigare, den berusade George Mendonsa bad inte om tillstånd innan han tog tag i Greta Zimmer. De firade inte tillsammans; hon greps av honom.