Home » Foto » Fler fotoprogram för dator och mobil

Fler fotoprogram för dator och mobil

Vilka fotoprogram och appar finns för dator och mobil. Det finns massa olika. Men här väljer vi att presentera några av de mest populära kostnadsfria varianterna. Du behöver programvara för fotoredigering, men vilken typ?

Oavsett om du bara fotograferar med din smartphone eller om du är en professionell fotograf som arbetar i en studio, behöver du programvara för att organisera, optimera och redigera dina digitala foton. Kameratekniken förbättras med en enorm takt: Dagens smartphones är kraftfullare än för bara några år sedan, och kameror på pro-nivå har passerat 100-megapixelnivån. Programvara för fotoredigering kommrt med allt kraftfullare funktioner. Människor som fotograferar med en 3-lins-kamera som iPhone 11 Pro eller med en avancerad digital SLR bryr sig oftast om hur deras foton ser ut. För att få bästa resultat, vill du ofta exportera in bilderna till din dator för att organisera dem, välja de bästa, editera dem och skriva ut eller dela dem online. Här presenterar vi de bästa valen inom fotoredigeringsprogramvara som passar varje fotograf, från till amatör till proffs.

Naturligtvis, vill nybörjare ha annan programvara än de som fotar med en dyr Phase One IQ4 i en studio. Vi har testat alla nivåer av Pc-programvara. Ingenting säger att proffs ibland inte använder en enklare app eller att en konsument inte kommer att köra Photoshop, den mest kraftfulla bildredigeraren. Problemet är att i allmänhet kommer användare på var och en av dessa nivåer att vara mest bekväma med de produkter som de gillar bäst.

Gratis fotoredigeringsalternativ

Gratis fotoredigeringsalternativ

Så du har tagit en kurs i mobilfotografering. Betyder det nu att du måste betala massor för avancerad programvara? Absolut inte. Aktuella stationära operativsystem inkluderar fotoprogramvara utan extra kostnad. Microsoft Photos-appen som ingår i Windows 10 kan överraska vissa användare med sina funktioner. I ett användarvänligt gränssnitt erbjuder det en bra nivå av bildkorrigering, autotaggning, fläckborttagning, ansiktsigenkänning och till och med RAW-stöd. Det kan automatiskt skapa redigeringsbara album baserat på fotondatum och geografiska platser.

Apple Photos gör också dessa saker, även om dess automatiska album inte är lika redigeringsbara. Båda programmen synkroniseras också med lagringstjänster online: iCloud för Apple och OneDrive för Microsoft. Med båda kan du söka baserat på upptäckta objekttyper, som “träd” eller “katt” i applikationen. Apple Photos kan också integreras med plugins.

Ubuntu Linux-användare täckas också när det gäller gratis inkluderad fotoprogramvara: De kan använda den Shotwell-appen som är tillräcklig. Och ingen diskussion om gratis fotoredigeringsprogramvara skulle vara fullständig utan att nämna den värdefulla GIMP, som är tillgänglig för Windows, Mac och Linux. Det erbjuder massor av Photoshop-liknande plugins och redigeringsfunktioner, men saknar lite bekvämlighet eller användbarhet som Photoshop. Andra lätta, billiga alternativ inkluderar Polarr och Pixlr. Sen om man gärna vill lägga till lite vektoriserad grafik så har man Inkscape även fast det inte är så vanligt om man håller på med fotoredigering. Men open source Communitys har en hel del annat ”godis” för dig som är nyfiken. Med dessa tips önskar vi dig stort lycka till!

Comments are closed.